Maltbrød

Maltbrød

Opskrift på lækkert madbrød

Husker du “Farfars halvfina”? Det var et af mine absolutte yndlingsbrød (næsten som kage) da jeg voksede op. Man kunne altid købe det i Irma. Jeg har siden søgt og endnu ikke fundet… men dette maltbrød kommer dog rimeligt tæt på smagen – hvis der tilsættes lidt ekstra sirup i forhold til opskriften. Denne opskrift giver to store brød.

Ingredienser

1/2 liter Vand -lillefingervarmt
2 dl kefir
25 gr (10 gr hvis det hæves køligt natten over)
1 spsk groft salt
2 spsk mørk sirup
3 spsk maltmel
150 gr rugmel (ca. 2,5 dl)
650 g hvedemel

Maltbrød

Tilberedning

Rør vand, kefir og gær sammen i en stor røreskål. Tilsæt salt, sirup, malt og mel – hold evt. lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen i ca. 5 min til den er blank og elastisk – f.eks i en røremaskine. Dejen skal være fugtig. Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time. Hæld forsigtigt dejen ud på et bord drysset med rigeligt hvedemel – uden at slå luften ud af dejen. Del dejen i to lige store stykker med en spartel. Fold siderne op på dejen med en spartel, så dejen ‘spændes op’ på undersiden. Vend dejklumpen om, så undersiden med mel vender op. Gentag med det andet brød. Lad brødene efterhæve på en plade med bagepapir i ca. ½ time. Drys evt. med lidt mere hvedemel. Bag brødet nederst i ovnen.

Bagning: Ca. 10 min. ved 250° – traditionel ovn. Derefter ca. ½ time ved indstilling på 200° – traditionel ovn.

TIP:

Brødet kan koldhæves natten over, og bliver dermed mere elastisk. Smæk dejen sammen og lav et friskbagt brød til morgenmad. Hvis du vælger at koldhæve brødet, bruges kun 10 gr gær.

Måske kan dette også friste...