Jødekager

Jødekagerne – denne opskrift har jeg fundet på ”DEN GAMLE BY” i Århus’ website. En opskrift fra 1859 (fra ”Håndbog for husmødre i alle stænder, nr. 56). I mange år har vi bagt de traditionelle – men ved at tilføje kardemomme og tilføje kanel i selve dejen, frembragte det bare en endnu større nydelse.

Ingredienser

500 gr. Hvedemel
250 gr. Smør
180 gr. Sukker
2 æg
7,5 gr. Hjortetaksalt
7 gr. Kanel
¾-1 tsk. Stødt kardemomme

Tilberedning

Alle ingredienser blandes godt sammen. Lad dejen stå køligt så den bliver nemmere at rulle ud. Rul dejen tyndt ud og skær ud i firkanter, eller brug nogle småkage ”udstikkere” til kagerne. Læg dem på en bageplade med bagepapir og pensl kagerne med æg – strø kanelsukker over kagerne – eller bare alm. Sukker. Bages ved 220 grader i ca. 5-6 minutter – eller indtil de er gyldne.

Derfor hedder det jødekager…

Jødekager er et velsmagende eksempel på kulturudveksling. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser. Navnet ”jødekage” dækkede oprindeligt alle mulige former for krydret, jødisk bagvæk, men i dag kender vi dem som sprøde småkager med kanel, sukker og hakkede mandler på toppen.

Kilde: Dansk jødisk museum

Måske kan dette også friste...