Brunsviger på Fynsk

På fynsk, betyder bare at den er mere ”snasket” og svampet – tyndere bund og mere snask – det smager bare bedre. Når det skal være brunsviger skal der være masser af sukker. Denne opskrift er afprøvet og aldeles godkendt! Super mange tak til www.sesamsesam.com , hvorfra denne opskrift er opsnappet 😉 HVIS man vil have et stort stykke, er der til 4-6 personer, hvis man kan nøjes med et lidt mindre (lille) stykke, kan den nok strække sig til 8-10 personer.

Ingredienser

250 g mel
25 g sukker
25 g gær
en smule salt
1½-1¾ dl mælk, lunken
25 g smør, blødt

Gæren opløses i mælken. Mel, sukker og salt blandes i, og dejen æltes sammen (evt. på maskine). Smørret skæres i mindre tern og æltes ind i dejen. Lade dejen hæve lunt og tildækket i 20 min. Lav fyldet.

Fyld

125 g smør
150 g brun farin
4 spsk sirup

Smelt det hele i en gryde ved middel varme. Rør det godt sammen til en ensartet masse. 

Rul dejen ud til et rektangel, og læg den i en bagepapirklædt bradepande på ca. 35×25 cm. Brug din finger til at prikke hulninger i dejen, så fyldet kan løbe derned. Hæld fyldet på dejen, lad det hæve lunt i yderligere 20 min, og prik endnu en gang huller i dejen. Jo flere huller du laver, des mere snasket bliver det endelige resultat. Bag brunsvigeren i ca. 12-15 min ved 180 grader traditionel ovn. 

Brunsvigeren er allerlækrest, når den stadig er lun og svampet. Som med de fleste andre fede gærdeje bliver den nemlig tør efter få dage.  

Måske kan dette også friste...