Fastelavnsboller

…med flødesnask og creme

….den der i mine øjne er en ”rigtig” fastelavnsbolle….af wienerbrødsdej, med vanillecreme og flødeskum, og ikke en camoufleret spandauer med glasur. Efter en ihærdig søgen, fandt jeg denne fantastiske opskrift på de ”snaskede” fløde-fastelavnsboller. Hjemmelavet wienerbrødsdej og vanillecreme – og så har man oveni købet mulighed for at lave sine helt egne varianter ved at variere glasuren/frosting på kagen, og ligeledes tilsætte forskellige smagsvarianter til flødeskummet. Jeg foreslår her tre forskellige slags fyld/glasur.

Velbekomme!

Antal: 20-22 stk.

(Hvis de skal være lidt større – ca. 15 stk.)

Ingredienser

Boller:
500 gr hvedemel
1 tsk. Salt
60 gr sukker
50 gr gær
2,5 dl sødmælk
1 æg
300 gr smør
Creme:
2 dl piskefløde
2 dl sødmælk
80 gr rørsukker
4 æggeblommer
20 gr Maizena majsstivelse
4 tsk vanillesukker
Pynt:
5 dl. Piskefløde
flormelis

Tilberedning

Start med at lave bollerne. Tørdelene sigtes. Gæren udrøres i den kolde mælk. Ægget piskes sammen. Alt undtaget fedtstoffet æltes godt sammen.

Dejen udrulles nu straks i en firkant på ca. ½ cm tykkelse. Fedtstoffet fordeles af 3 omgange. Fedtstoffet fordeles i små stykker på 2/3 af dejen.

Fedtstoffet må have en passende konsistens, det må ikke være for hårdt, da det så trykker hul på dejen, men det må til gengæld heller ikke være for blødt, da det så muligvis vil ”smelte” dejen.

Dejen sammenrulles nu i 3 lag, således at den del der er uden smør, foldes først. Udrulningen gentages mindst tre gange – gerne med 30 minutter imellem, hvor dejen lægges i køleskabet, og dejen er nu færdig til brug.

Dejen rulles til ca. 50×80 cm og skæres i firkanter på 10×10 (12×12) cm, hjørnerne foldes mod midten og bollen vendes om og lægges på bagepapir med samlingerne nedad.

TIP: lav eventuelt cremen imens dejen er i køleskabet.

Bages ved 220 grader i alm. Ovn i ca. 10-12 minutter. Bollerne afkøles.

De bagte boller – klar til at blive fyldt med creme og flødeskum….

Cremen:

Fløde og mælk blandes sammen. Tilsæt halvdelen af sukkeret og vanillesukker. Kog langsomt op. Pisk æggeblommer luftigt med Maizena og resten af sukkeret. Når mælken koger hældes den forsigtigt i æggemassen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under piskning. Bliv ved med at piske, indtil du kan mærke, at cremen binder sammen, og du kan ”sætte spor” med piskerisen. Cremen skal tykne inden den hældes op i en skål og stilles til afkøling.

Piskefløden piskes til flødeskum. Bollerne flækkes helt eller delvist, og der sprøjtes en klat creme i hver bolle. Herefter fyldes de med flødeskum, og drysses med flormelis, eller dekoreres med glasur.

Tre eksempler:

”Den almindelige”: creme, flødeskum og drysses med flormelis, eller top bollen med en almindelig hvid glasur, eller tilsæt kakao til glasuren.

”Den friske”: Mos/purer friske hindbær (eller andre bær) og tilsæt til flødeskummet . Som topping, tilsæt lidt solbærsaft/hindbærsaft til glasuren (flormelis).

”Den ekstra tunge”: Hak hvid og mørk chokolade fint, og tilsæt til flødeskummet. Lav en topping af chokolade og nougat der smeltes over vandbad.


TIP
Den oprindelig opskrift lyder på 35 stk – men så bliver det også nogle små fastelavnsboller. Hvis du følger den originale opskrift, er energiindholdet ca. 223 kcal pr. stk.

HVIS man tæller kalorier (hvis man orker), og gerne vil have styr på “regnskabet”, er energifordelingen således:

Næringsindhold pr. 100 gr:
Energi 335 kcal
Protein 4,4
Fedt 23,8
Kulhydrat 26,7

Måske kan dette også friste...