Sunde grove maltboller

med valnødder og masser af kerner…

Vi elsker rugbrød – det er det man oftest hører danskerne savner mest, når de rejser udenlands. Disse grove boller – eller flade brød, er gode til morgenmad eller i madpakken. De er helt uden æg og fedtstof (dog med masser af gode fedtstoffer fra valnødder og kerner), men de smager og mætter fantastisk! …og så er de gode ved maven og sunde for fordøjelsen. Det skal dog planlægges lidt når de skal bages – men gode ting tager tid. De skal hæve cirka et døgn (disse har hævet 15 timer – men det går også an 😉 Der bliver mange af en portion, men de kan fryses.

Antal: cirka 24 (store)

Ingredienser

2 liter koldt vand
10 gram gær
2 spsk honning
3 spsk salt (groft)
300 gr valnøddekerner
200 gr hørfrø
200 gr sesamfrø
200 gr solsikkekerner
1 kg ølandshvedemel
450 gr grahamsmel (eller andet groft mel)
50 gr mørkt maltmel

Tilberedning

Hæld vandet i en stor skål/balje (dejen hæver meget på et døgn, så vær sikker på der er plads nok til hævningen), og rør gæren ud. Hak valnødderne, tilsæt dem og de øvrige ingredienser og rør rundt. Dejen skal ikke æltes med hænderne, da den er våd. Kan røres med en god tyk grydeske eller i en røremaskine.
Lad dejen hæve i skålen. Læg et fugtigt klæde over, og stilles ved stuetemperatur et døgns tid.

Dagen efter:
Fordel gode klatter (en gavmild deciliter) af den bløde klistrede dej på en bageplade med bagepapir. Sæt pladen i en kold ovn sat på 180 grader og bag i cirka 30-40 minutter (jeg bagte dem ved varmluft i 40 minutter).

TIP
Det er vigtigt at bollerne sættes i en kold ovn, og de ikke får for meget varme for hurtigt – ellers bliver de brankede og meget klæge indeni. SLOW FOOD! Hav tålmodighed 😉
Bollerne er gode til både pålæg, ost, og som en sandwich med kylling, eller måske en BLT (bacon, salat og tomat) 😉

Måske kan dette også friste...