Skipperlabskovs

Mormormad der simrer og spreder duften af efterår og lune, hyggelige retter. Skipperlabskovs er ikke noget jeg laver ofte, men engang imellem får jeg bare lyst til at lave nogle af de gamle danske retter. Skipperlabskovs er en hyggelig ret der minder mig om mormors køkken.

På tysk er labskaus et gammelt ord for stuvning, mens labskaus på norsk betyder sammensurium.

Retten er oprindeligt en form for ”kartoffelgrød” med salt eller sprængt kød. Retten har været praktisk til søs, da det salte kød kunne holde sig længe. Retten har ligeledes været betegnet som en ”fattigmandsret” da det er en billig ret der kan mætte mange munde.

4 personer

Ingredienser

750 gr oksebov eller bryst/ eller oksekød i tern fra supermarkedet
3 løg
1 ½ kg kartofler, der egner sig til at koge ud
100 gr smør
ca. 1 l lys bouillon
4-5 laurbærblade
20 sorte peberkorn

Tilbehør

Masser af purløg og lidt ekstra smør
Rubrød i skiver

Tilberedning

Skær oksekødet ud i firkanter (”mundrette stykker”). Det gør ikke noget, at der sidder en smule fedt ved kødet, men der bør ikke være for meget. Kom kødet i en gryde, og tilsæt vand til det dækker. Kog op til der samler sig skum på overfladen. Hæld kødet i en sigte, og skyl det af i koldt vand, til det er helt fri for skum.

Løgene pilles og skæres groft ud. Smelt smørret i en tykbundet gryde, og svits løgene til de er klare. Kom kødet ved, sammen med laurbærblade og peberkorn, og hæld kogende bouillon (jeg bruger en god grøntsagsbouillon) ved, til det lige dækker. Lad kød og løg koge stille i ca. 1 time under låg.

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kom halvdelen af dem oven på kødet og læg atter låg på. Efter et kvarters tid røres der om i gryden og resten af kartoflerne kommes i. Tilføj evt. lidt ekstra kogende væde. De sidste 15-20 min. foregår stadig under låg, for svag varme, men der skal røres i gryden jævnligt, så det ikke brænder på.

Smag til med salt og peber. Serveres varmt med smørklat, purløg, rødbede og rugbrød. Smørklatten kan dog sagtens udelades 🙂 ….men det giver lige et sidste pift til retten.

Måske kan dette også friste...