Personlige juletraditioner

Appelsiner med hele nelliker, duften af gran og gløgg. Pebernødder, julebagværk og den søde duft af brændte mandler.

Vi har alle nogle fælles juletraditioner, yndlingsdufte og minder fra julen. Men der er også mange forskellige traditioner i de danske hjem.

I voksenlivet har jeg taget traditioner med mig fra min barndom, og andre er kommet til. Nogle er blevet hengemt som kærlige juleminder om barndommens naivitet og fantastiske forestillingsevne.

Nissens grød på loftet

Juleaftensdag om eftermiddagen, stillede min far altid en skål med grød op på loftet til nissen. Egentlig vidste jeg nok at nissen ikke var der, men det var alligevel utroligt da vi senere på aftenen tjekkede skålen på loftet – der var spist op. Men man så ham aldrig – for vi måtte ikke forstyrre ham og ikke drille.

Men jeg spillede med på legen om nissen. Utroligt nok, var jeg mere tvivlende overfor hans eksistens end på julemandens. Denne tradition var en hyggelig del af julen, og den var også med til at sprede lidt mystik og magi udover juleaften.

Mandelgaven

Vi har altid kun haft én mandel. Det er hele legens pointe – at der kun er én vinder. Det har været et underholdende og lærerigt element i barndommen. Dog syntes jeg, at jeg oftere fik mandelen i min barndom end i voksenlivet. Dette skyldes nok, at mine forældre lod mig eller min søster få den, hvis en af dem fik mandelen.

Dengang var mandelgaven altid en tyk marcipangris med rød sløjfe. De senere år, har vi hjemme hos os oplevet, at mandelen på forunderlig vis er blevet spist, men ingen ved hvem der fandt mandelen. Så nu er taktikken ændret. I stedet lægger vi mange hele mandeler i Ris ála manden. Den der finder flest, vinder mandelgaven.

Maden juleaften

Juleaften har altid været højdepunktet. Det var dagen hvor familien samledes omkring middagsbordet og gik omkring juletræet. Det var dagen med smil, varme, glæde og hjerterum. Velduft der kom snigende i alle afkroge af hjemmet af de brunede kartofler, rødkål, gløgg, konfekt, appelsiner med hele nelliker, kanel, andesteg og flæskesteg.

Denne ene aften om året var noget særligt – for ingen anden aften var det samme som denne.

Duften af gran og appelsiner. Lyden af nødder der knækkedes og de sprøde svær fra stegen.

Hjemme hos mig består julemiddagen af både and og flæskesteg, tre slags kartofler: kogte, brunede og franske. En god opbagt sovs, ribsgelé, agurkesalat og rødkål. Desserten er altid en cremet Ris ála mande der ikke er tykkere end at den godt kan flyde lidt ud på tallerkenen. Den skal være cremet, lind og serveres med kirsebærsauce.

Juledagene

Det eneste der aldrig må mangle til julefrokosten – i samråd med min mave – er grønlangkålen. Vi serverer den altid som en tyk grød der kan modelleres med på tallerkenen og sødet med kanelsukker. Dertil brunede kartofler, kogt hamburgerryg og stegt medister og en ordentlig stærk sennep der renser luftvejene.

”Hvis essensen af jul kunne samles i en flaske, skulle duften være af appelsin, gran, kanel og nelliker – hvad er din juleessens?”

Måske kan dette også friste...