Når vi udvander traditioner

Jeg elsker julen. Alle de glitrende lys, julemad og julekager.

Men det der altid har gjort julen speciel for mig, er forventningen. Glæden der bliver udløst i de specielle dage i julen. Det gjorde tiden magisk.

Samvær med venner og familie, hvor man hyggede sig og tog sig ekstra godt af hinandens selskab. Man tog det hele til sig i sit julehjerte.

Juleudstilling i september

Men jeg føler at vi er ved at udvande vores traditioner. I hvert fald omkring julen. Jeg ved godt at forretninger skal have omsætning og der skal sælges op til jul – inden det er black friday og hvad der ellers findes af forbrugsfælder. Men når juleudstillingerne begynder allerede i slutningen af september og de norske klejner vil være at finde i supermarkederne fra nu og frem til jul – så mister det sin juleglans. Så er det bare en almindelig kage fra bageren.

Julebag hører sig til nærmere jul. Hvis vi får det for tit, ender det med bare at være en almindelig småkage…

Man har et valg. Ja – selvfølgelig har man det. Men mange er trætte af julen allerede inden vi når 1. december, og når juleaften indfinder sig hører jeg ofte: Godt det snart er overstået. Men det var jo netop denne aften der skulle være den bedste og mest vidunderlige dag i december. Når alle dage bliver gjort specielle og alle dage er pebernød/hjemmebag/klejne/julebolle dag, så er det ikke længere specielt, og ingen gider at spise flere pebernødder.

Konfekt til det nye år…

Kender du følelsen af, at selv en kiks kan smage fantastisk hvis man er sulten? Modsat kan selv den mest fantastiske julekage blive ligegyldig og intetsigende, hvis man får den for ofte. Eller måske har du lavet konfekt, og har alt for meget tilbage efter julen, fordi ingen af gæsterne spiser det – da de har fyldt sig hele november og december?

Var det ikke meningen at vi skulle hygge?…

Det du selv kan gøre hvis du vil undgå at rende i forbrugsfælden, er at sige stop! Lad være med at købe julekagerne før julen nærmer sig. Undgå julemiddage i hele november, med undtagelse af de obligatoriske julefrokoster på arbejdspladsen eller sammen med vennerne. Er du træt af julens ræs? Så kan du selv sige stop! Men det er lettere sagt end gjort, da julen presser sig på os fra alle sider. Men du har selv muligheden for at få den jul du ønsker – hvis du vil.

Strålende lys og glitrende magi – jeg holder fast i julens ånd….selvom det bliver sværere år for år.

Jeg ser frem til at skulle pynte op til jul – til 1. december. Og allerede nu tændes der stearinlys for hyggens skyld – og fordi mørket langsomt presser sig på. Men julen hører sig julen til. Ingen eller intet skal forhindre mig i at glæde mig til jul. Jeg bliver dog trist over dem der bare vil have det overstået, selvom de engang har glædet sig og set frem til højtiden. Jeg tager skyklapperne på, og vælger at hygge mig i og med julen – når den nærmer sig.

Glædelig jul til alle – må den blive som du ønsker.

Måske kan dette også friste...