Lagkage

Den gammeldags traditionelle lagkage som igennem livet er blevet serveret til utallige fødselsdage. Denne variant er som den er serveret mest – dog med et par tilføjelser fra min side. Læg gerne kagen sammen flere timer inden den skal spises, og også gerne dagen før så kagen kan ”sætte sig”.

Lagkagen kan varieres i det uendelige. Dette er min favorit:

Ingredienser

3 lagkagebunde
(jeg har bare købt dem i supermarkedet – opskrift på hjemmebagte bunde findes længere nede i opskriften)
Jordbærmarmelade
Makroner (8-10 stk)
3 spsk portvin
Pekannødder

Pynt:
Flormelis
Kakao
Piskefløde

Vanillecreme:
2 dl piskefløde
2 dl sødmælk
80 gr rørsukker
4 æggeblommer
20 gr Maizena majsstivelse
4 tsk vanillesukker

Tilberedning

Vanillecremen røres sammen og sættes til afkøling. Hvis cremen bliver for tyk, kan den piskes godt igennem med en smule pisket fløde.

Hjemmelavet vanillecreme…smager bare bedst – og så er det nemmere end man tror!

Creme:

Fløde og mælk blandes sammen. Tilsæt halvdelen af sukkeret og vanillesukker. Kog langsomt op. Pisk æggeblommer luftigt med Maizena og resten af sukkeret. Når mælken koger hældes den forsigtigt i æggemassen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under piskning. Bliv ved med at piske, indtil du kan mærke, at cremen binder sammen, og du kan ”sætte spor” med piskerisen. Cremen skal tykne inden den hældes op i en skål og stilles til afkøling.

Rist pekannødderne på en pande og læg til afkøling.

Samling af kagen:

Pisk fløden så den kan ”formes” – dog uden den bliver til smør 🙂

På første lag bund fordeles jordbærsyltetøj, derefter knuste makroner der er dryppet med portvin. Ovenpå lægges et godt lag vanillecreme. Den midterste lagkagebund lægges på, og der gives et let tryk fordelt over hele bunden – pas på ikke at trykke for hårdt, så cremen ”smatter” ud.

Fortsæt med et lag syltetøj og creme. Placer den sidste bund.

Rør flormelis med kakao og en anelse vand og fordel det på den øverste lagkagebund. Fordel den piskede flødeskum i kanten af kagen. Jeg har brugt en sprøjtepose. Men du kan også dække hele kagen med flødeskum hvis du synes – dekoration af lagkager er en øvelse i fri fantasi. De ristede pekannødder lægges på kagen som det sidste.

Hvis du selv vil bage dine bunde – følger her et par opskrifter:

Ingredienser:

4 æg
180 g sukker
80 g hvedemel
50 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver

Pisk æg og sukker med håndmikser i 5 minutter på fuld styrke. Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver ned i æggemassen. Fold det rundt og kom dejen i 3 smurte springforme/lagkageforme med bagepapir i bunden. Bages ved 180° i 8 min.

Som alternativ, kan du bage Angelfoodcake og dele kagen i tre dele. Dette giver en højere og mere luftig kage.

Velbekomme!

Måske kan dette også friste...