Julemedister

Opskriften til denne julemedister stammer fra Claus Meyers ”Almanak”. Lad mig lige starte med at sige, at jeg har smagt mange julemedistre – og denne slår dem alle på smag! Hvis man er ”veludrustet” med en køkkenmaskine der er udstyret med et ”pølsehorn” (til at krænge tarmen udover) og en kødhakker, er man fuldt udstyret til at lave sin egen medister – eller for den sags skyld sine egne grillpølser til sommerens fester. Hvis du ”har udstyret i orden” er det lige så let, at lave denne medister, som det er, at lave frikadeller. Ingredienserne kan du få i alle supermarkeder – også tarmen! Hvis du ikke kan få tarm i dit lokale supermarked, kan det købes hos den lokale slagter. VIGTIGT inden du går i gang med at fylde tarmen: stop den ikke for hårdt, da kødet udvider sig en smule under kogning/stegning. OG en sidste ting, inden du læser videre…..ovenstående kan for nogle individer være fornøjelig læsning på grund af de associationer det kan frembringe, men jeg forsikrer dig…..det KAN ikke skrives anderledes 😉

Ingredienser

(til ca. 2 meter tarm)
1 løg
1 kg svinesmåkød
200 gr. spæk
1 tsk. Stødt nellike
1 tsk revet muskat
2 tsk stødt allehånde
havsalt og friskkværnet peber
2 æggehvider
3 spsk kartoffelmel
3,5 dl kold grøntsagsbouillon
½ fennikel
½ bundt kørvel
5 stilke bredbladet persille
2 meter svinetarm

Tilberedning

ALLERFØRST: tarmen skal udvandes i koldt vand og lægges i blød i cirka 20 minutter: Hvis du er i tvivl angående håndteringen, spørg din slagter.

Pil løget, og kør kød, spæk og løg 2 gange igennem kødhakkeren. Kom farsen i en skål, og rør den med nellike, muskat, allehånde, salt, peber, æggehvider og kartoffelmel.

Tilsæt kold bouillon lidt ad gangen, så farsen bliver blød – pas dog på, at den ikke bliver for flydende. Hak fennikel, kørvel og persille helt fint, og vend det i farsen. Sæt farsen i køleskabet, og lad den hvile ca. 30 minutter.

Kom den færdige medister i køleskabet, og lad den hvile ½-1 time. Du kan nu stege medisteren på en pande med smør ved mellemvarme, ca. 15-18 minutter. Du kan også koge den i cirka 10 minutter inden stegning.

TIP:

Det bedste ved at lave sine egne pølser/medister er, at man ved lige præcis hvad der er kommet i dem. Prøv dig frem med andre kødformer og krydderier. Hvis du vil lave det helt fra bunden, kan du jo også kaste dig ud i, at hakke dit eget småkød – men så tager det lige lidt længere tid.

Denne fars kan også bruges til kødboller til pastaen. Lav eventuelt en ekstra stor portion, når du alligevel er i gang, og lav lidt ekstra til kødboller, så der også er lidt til fryseren.

Måske kan dette også friste...