Honningkagehjerter

Denne opskrift er fra bogen ”Meyers Bageri” fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Da jeg kastede mig ud i opskriften første gang, tænkte jeg flere gange undervejs at det var totalt mislykket – men hav tålmodighed – slutresultatet bliver de mest fantastiske bløde og velsmagende julehonningkager. MEGET bedre end dem du køber hos bageren. Hvis du vil lave disse til jul, skal du begynde langtid før, da fordejen skal stå i minimum en måned, og dernæst når de er bagt, skal de stå i et meget fugtigt klæde i køleskab i mindst 4 dage. Hvis du vil pensle dem med chokolade, gøres det kort før servering. Ca. 20 stk.

Ingredienser

FORDEJ
(Laves min. 1 måned før bagning): 500 gr. honning
500 gr. hvedemel

Tilberedning

FORDEJ
Ælt honning og hvedemel godt sammen i en skål, og kom det i en bøtte med låg på. Gem fordejen på et ikke for lunt sted, f.eks. i et køkkenskab, i minimum 1 måned.

Note: Det var efter denne proces jeg første gang jeg eksperimenterede med denne opskrift, begyndte at tvivle – men dejen bliver ikke meget sammenhængende, den bliver let smuldrende, men honningen skal stadig æltes godt ind i melet så det bliver godt fordelt. Når du opbevarer det i en bøtte, lad da være med at ”presse” dejen for hårdt, da dejen i forvejen bliver lidt hård at arbejde med.

De bagte honningkager…

HONNINGKAGEDEJ
2 æggeblommer
10 gr. potaske
1 kg. Honningkagefordej
5 gr. stødt kanel
5 gr. stødt ingefær
5 gr. stødt nellike
Desuden: 200 gr. mørk chokolade til overtræk

Honningkagedej

(Tilberedning efter 1 måned):
Kom æggeblommerne i en skål, og rør potaske ud i dem, og sørg for, at der ikke er nogen klumper. Bland æggeblommerne i fordejen og tilsæt kanel, ingefær og nellike. Ælt det hele godt sammen – der skal lægges kræfter i. Ælt i 6-8 minutter hvis du ælter det i hånden, og 6 minutter i røremaskinen. Det er hårdt arbejde med dejen, men bliv ved – det lønner sig!

Rul dejen ud på et melet bord, til den er ca. 4 mm tyk, og stik eller skær dem ud. Det har ikke nødt at være som hjerter – jeg brugte bare en rund udstiksform. Rul dejresterne ud igen og fortsæt udstikningen. Sæt hjerterne på en bageplade, som er smurt med olie og drysset med mel og bag dem i 8-10 minutter ved 180 grader. Mærk forsigtigt på hjerterne, om de er færdigbagte – de må ikke kunne falde sammen. Afkøles.

Honningkagerne er stenhårde umiddelbart efter bagning, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Pak hjerterne/kagerne i en boks med meget fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet 4 dage.

Inden servering: Tag kagerne ud og lad dem stå ca 20 minutter på køkkenbordet – pensles med chokolade kort før servering.

TIP: Prøv at pensle med hvid chokolade og giv dem et lille drys med en blanding af stødt kanel og lakridspulver – bare en anelse. Overtræk kun de kager der skal serveres – resten kan holde sig minimum 1 måned i køleskab uden at blive tørre.

Måske kan dette også friste...