Historien om Ris ‘a la mande

Det lyder fransk og fornemt, men det er pæredansk…

Ifølge rygtet er retten opfundet ved et tilfælde – en sen nattetime på Hotel D’Angleterre i København. En af kokkene måtte improvisere en dessert til et fint selskab. En gryde med en rest af kold risengrød, noget pisket fløde og nogle mandler….så var en klassiker født.

En særlig dansk fromage er risalamanden. I Fru Constantins kogebog fra 1902 præsenteres en ris-fromage, lavet af sødet risengrød rørt op med husblas og flødeskum. Tilsættes der hakkede mandler bliver ris-fromagen til ris à l’amande, altså ris med mandler. Retten kendes ikke i Frankrig, den er pæredansk og er – serveret med rød kirsebærsovs – blevet danskernes foretrukne jule-dessert.

Mandelgaven

Til jul gemmes en hel smuttet mandel i skålen. Den der får den hele mandel, får en ”mandelgave”. I mange hjem lægges flere hele mandler i – især hvis der er flere børn omkring bordet. Men noget af det jeg husker fra min barndom var netop spændingen ved denne leg – man driller hinanden undervejs i desserten – et spil om hvem der kan ”fuppe” mest. Men hele meningen med legen, går tabt hvis der er flere vindere. Men det er bare min private mening. Børn glemmer alligevel hurtigt skuffelsen hvis de ikke vinder, for det næste der skal ske er dansen omkring juletræet og gaverne.

Den første gang risalamanden optræder i en dansk kogebog er i 1873-udgaven af Mangors kogebog, hvor den er placeret under geléer. Hos Mangor hedder den “Riz à l’amande”.

Kilder: madhistorie.dk (Else-Marie Boyhus) og Politiken.

Måske kan dette også friste...