Brunede kartofler

-De traditionelle og en ekstra julekrydret

En velkommen gæst til de traditionelle danske retter….de brunede kartofler. Nogle gange kaldes de bare brune kartofler – eller som de kaldes i Frøken Jensens kogebog: Sukkerbrunede kartofler.

Uanset hvad de hedder, er de mine favoritter til julemaden – til andestegen eller flæskestegen. Her følger en opskrift på de traditionelle, og nogle med et twist – der har fået et ekstra ”kick” af jul.

4 personer

Ingredienser

1 kg små, kogte og pillede kartofler (asparges kartofler kan også bruges – men jo mindre overflade, jo mere sukker er der til mig)
60 gr sukker
25-30 gr brun farin eller muscovado sukker (mørk sirup kan også bruges)
75 gr smør

Tilberedning

Skyl kartoflerne under koldt vand og lad dem dryppe godt af. Smelt sukker langsomt ved svag varme. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør. Når smørret er bruset af, tilsættes 1-2 dl vand og kog ind. Hav tålmodighed med konsistensen – skru ikke op på det højeste blus for at det skal gå hurtigere. Kog indtil sukkermassen skummer op. Tilsæt en anelse salt.

Tilsæt kartoflerne, og rør dem rundt indtil sukkermassen begynder at ”smelte” på ny og sætte sig omkring kartoflerne.

Serveres oftest til grønlangkål og skinke, andesteg, flæskesteg og skinke.

”Den med et ekstra kick”


Lav din egen krydderiblanding af kanel, allehånde, nelliker, et laurbærblad, brun farin, salt, hvide peberkorn, vanille og lidt chili. Blendes sammen i en krydderikværn.

Krydderiblandingen tilsættes de brunede kartofler. Et par teskefuld er nok til en hel pande brunede kartofler. Det dufter og smager fantastisk af varme og hygge.

Hvis du ikke har en krydderikværn, kan du bruge færdigstødt krydderi.

Måske kan dette også friste...