Fødselsdag og fejring

I Danmark elsker vi at fejre – næsten alt. Vi kan altid finde en anledning – de åbenlyse højtider og store livsbegivenheder som bryllup, fødselsdag, jubilæum, bryllupsdag, dåb, konfirmation, uddannelse.

Men vi er også meget kreative med at finde en anledning: Når vejret er ekstra godt, når vi har ferie, hvis man har gennemført et kursus, når danske landshold gør det godt i håndbold eller fodbold. Alle anledninger er velkomne for at fejre sammen med få eller mange i et samlet hyggeligt og festligt lag.

På min arbejdsplads, er der periodevis ofte morgenbrød eller/og kage. Ved fødselsdage, jubilæer, højtider – hvis nogle er blevet forældre eller bedsteforældre, når man går på ferie – eller lige har haft – eller hvis man lige har bagt og bare gerne vil dele det med sine kollegaer. Der kan altid findes en anledning. Det er dog ikke på alle arbejdspladser det ses i dette omfang, men jeg tror ikke der kan findes en arbejdsplads i Danmark, hvor det ikke vil være kærkomment hvis man byder på kage.

Fødselsdag

Den helt traditionelle fejring af fødselsdag i Danmark, er om eftermiddagen eller om aftenen til vores yndlingsdrik kaffe (som vi i øvrigt drikker mere af end amerikanerne), te og ofte varm kakao med flødeskum. Dertil serveres boller (helst hjemmebagte) med smør, syltetøj og oste og den helt traditionelle, altid populære lagkage.

Den klassiske lagkage, er 3 lag tynde bunde (cirka 1 cm tykkelse) af æg, sukker, hvedemel, kartoffelmel og bagepulver. Imellem de 2 nederste lag, lægges jordbærsyltetøj og knuste makroner, og imellem de sidste to lag lægges et lag vanillecreme. Den øverste bund pyntes med smeltet chokolade eller glasur af flormelis og kakao. Rundt om lagkagen pyntes med flødeskum. Dette er en traditionel opskrift. Mange lægger også bananskiver på laget med vanillecreme. Der findes utallige varianter af denne kage.

En af mine personlige favoritter, er med et meget enkel fyld: Pisk flødeskum og knus makroner eller ”rutebiler” (chokolademarengs) i fløden. Smør rundhåndet på begge lag. Server straks, da der stadig skal være knas i makroner eller chokolade marengs.

Ifølge traditionen placeres det antal lys i kagen, som personen fylder år. Alle lysene pustes ud med et pust. Det eventuelle antal lys der ikke bliver pustet ud, er antallet af kærester personen har/får.

Opskrifter

Ovenstående ”menu” er den helt traditionelle fødselsdagsservering. Ved større forsamlinger serveres også ofte en ”kagemand” eller ”kagekone” – en stor kage (ofte brunsviger – se opskrift ) formet som en mand eller kvinde – kagen er pyntet med slik og glasur.

….og så er der fødselsdagsfesten

Det er en helt anden sag. Som oftest involverer det som minimum øl, sodavand, vin og chips/snacks.

I de unge år kan man godt finde på at fejre fødselsdagen med en fest hvert år. Men det et mest anvendt på runde fødselsdage – mange markerer det 18. år, da man er blevet myndig, har fået stemmeret og nu selv kan bestemme over sit eget liv (hvis man stadig bor hjemme hos forældrene, er der dog stadig nogle regler man skal indrette sig efter 😉

Lad festen begynde – der findes ALTID en anledning til at fejre og samles 😉

Måske kan dette også friste...